1 Kasım 2021 tarihinde yayın hayatına başlayan ortakgelecegimiz.com, iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. İklim değişikliği temalı yazılar ile, ne kadar çok kişiye ulaşabilirsem, ortak geleceğimiz için bir tuğla daha fazla koyabileceğime inanıyorum. Tam da bugün, Afyon Lisesi’nden kıymetli lise arkadaşım, şimdilerde İstanbul Kent Üniversitesi’nde Araştırma Görevlisi olarak akademik yaşamına devam eden Emre Yıldırım, (emre.yildirim@kent.edu.tr) Uyum yazımın kendisinde uyandırdığı düşünceleri kaleme aldığı bir yazı iletti. Söz konusu yazıyı, iklim değişikliği konusunda çevremizde oluşmakta olan bilincin mutluluğu ile aşağıda paylaşıyorum.
Yumuşak uyum bahsinden yola çıkarak bireysel olarak iklim değişikliği ve karbon salınımı konularında değişime gitmenin mümkün olduğu fikri aklıma geldi. Her ne kadar birey bazında atılan adamlar iklim değişikliği konusunda daha az samimi ve yetersiz gibi gelse de en azından sıra size geldiğinde yaptığınız eylemleri ve adımları öne sürülebilirsiniz ve “topu” büyük kurumlara atabilirsiniz.
Ne mi yapmalı?
İlk olarak bir hassasiyet; acaba gerçekten doğru mu söylüyorlar, gerçekten ileride rahat rahat su içemeyecek miyiz, duş alamayacak mıyız, rahatça sebzeye ve meyveye ulaşamayacak mıyız gibi gayet olağan ve ilk akla gelen soruları sormak önemli. Çünkü bu basit sorular gündelik hayatın içinden sorular olduğu için insanın içinin cız etmesine sebep olabiliyor ve bir süre sonra görmezlikten gelemiyorsunuz.
Bu konuda birçok yazılı ve görsel içerik üretilmiş ve üretilmeye devam ediyor. Kimi birey hemen konuya adapte olsa da kimisi de duymamaya devam edebiliyor. Ben burada kişisel yaşamımdan ufacık örnekler vermeye çalışacağım umarım siz de kendinizi aynı duygu ve hisle ve belki daha fazlasıyla konumlandırırsınız.
Kişisel olarak çalıştığım iş ortamında karton bardak kullanımı oldukça yaygın ve ben de çok sayıda kullanmaktaydım ve hatta çift bardak alarak kullanıyordum. Bu durum açıkçası canımı sıktı ve pratik olmasa da üşenmeden cam bardak kullanmaya geçtim ve kalıcı hale getirmeye çalışıyorum. Ayrıca arkadaşlarımı uyarıyorum. Bunun faydasını görüyorsunuz ve insanlar da size hak vererek kendilerini bu konuda değiştirmeye çalışıyor. Durum biraz daha ilerlerse karton bardak kullanımını tamamen kaldırıp herkesin kendi bardağıyla içecek almasını sağlayacağım. Bunun yanında tüketilen içecekte de aşırıya gitmemek önemli.
Market ve pazara çıkarken eski kullanılmış poşet veya bez çantayla çıkıyorum, hatta poşet torbası azalınca seviniyorum ama amaç tabii ki de plastik torba kullanımını sıfırlamak. Bu arada bez çantaların popüler hale gelmesi de gözlerinizden kaçmamıştır. Böyle durumlarda yeni ürünler çıkabiliyor bunda da aşırıya gitmemek ve trend akımına kapılmamakta fayda var.
Bunların dışında bir de evde veya iş yerinde kullanılan ürünlerin atıkları konusu var. Özellikle evde kullanılan ürünlerde plastik veya ambalajlı ürün kullanımını en aza indirmek gerekiyor. Bu hususta poşet kullanımının ötesinde bir ürün alırken kendi camdan ve ahşaptan kap ve kutularınızı kullanmakta fayda var. Böylece plastik kullanımı önemli ölçüde azaltılabilecek. Plastik madde kullanımının dışında her türlü atık maddesini başka bir ürünün girdisi olarak kullanabilirsiniz. Bunu başarabilmek biraz zor olsa da zaman dahilinde mümkün görünüyor. İlk akla gelen örnek ise, kahve ve çay posalarının bir başka gündelik kullanımda yer alması.
Kahve ve çay tüketiminde kendi termoslarınızın kullanımı da karton bardak kullanımının azaltılmasında bir başka şehir pratiği olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylece bazı iş yerlerinden indirimli kahve alabiliyorsunuz ve daha ölçülü şekilde içeceklerinizi tüketebiliyorsunuz. Bu örnekler dışarıdan veya konuya ilgisiz birisi için küçük bir uğraş veya kendini tatmin gibi görünebilir. Ya da şehir hayatının dışında olan biri bunlardan azade görülebilir. Fakat konu tüm popülerliğine rağmen o kadar yüzeysel bir mesele değil. Karbon salınımı, plastik kullanımı ve iklim değişikliği bir gerçek ve bu gerçekten insanlar başta olmak üzere tüm canlılar etkileniyor. Kırsal yaşamda da birçok karbon salınımına yol açan eşya ve plastik ürün kullanımı oldukça yaygın. Bunların küçük ve büyük örneklerini ilerleyen yazılarda vermeye devam ederek kimsenin iklim değişikliğinden azade kalamayacağını hatırlatmaya devam edeceğim.
Emre.