For an English version of this post, please click here.
İklim değişikliği ile mücadele konusunda yediden yetmişe herkesin yapabileceği bir şey var. Bu çerçevede, net sıfır hedeflerine ulaşılması yalnızca devletler ve işletmelerin çabasıyla değil, bireylerin de katkısıyla mümkün olacak. Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen ActNow kampanyası, iklim değişikliği ile mücadele için bireylerin ne yapabileceğine ilişkin 10 maddelik oldukça kıymetli bir yol haritası çiziyor. O zaman ActNow bize hangi tavsiyelerde bulunuyor bir göz atalım.
- Evde Enerji Tasarrufu: Evde kullanılan elektriğin önemli bir kısmının doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlardan elde edildiği düşünüldüğünde, enerji verimliliği yüksek ev eşyalarının kullanılması birey olarak atılabilecek adımların başında geliyor.
- Yürümek, Bisiklete Binmek ya da Toplu Taşıma Kullanmak: Mümkün olduğunca yürünmesi, bisiklete binilmesi ya da toplu taşıma kullanılması fosil yakıtlı araçlardan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması için gerekli.
- Sebzeni Ye!: “Sebzeni ye!” sadece spor yapanların kullandığı bir slogan değil. Birey olarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda bir şeyler yapmak isteyenler için, -hayvansal ürünlerin ne kadar karbon yoğun olduğu düşünüldüğünde- oldukça önemli bir adım. Bitkisel ürünler, hayvansal ürünlere kıyasla, dikkat çekici oranda daha az karbon emisyonuna yol açıyor.
- Seyahatini Gözden Geçir: Kat edilen her bir kilometre, biraz daha fazla karbon emisyonu demek. Bu yüzden yapılacak seyahatleri gözden geçirmek ve mümkün olduğunca ulaşımda tren kullanmak karbon salınımları azaltacak.
- Daha Az Atık Gıda: Gıda çöpe gittiği zaman, üretiminde, paketlenmesinde ve nakliyesinde kullanılan tüm kaynaklar da çöpe gitmiş oluyor. Aynı zamanda çöpe giden gıdalar çürürken, en tehlikeli sera gazlarından biri olan metan da açığa çıkıyor. Bu nedenle, sadece tüketilecek kadar gıda satın alınması önemli.
- Daha Az Tüket, Tamir Et ve Geri Dönüştür: Elektronik eşyalar ve kıyafetler gibi tüketim eşyalarının hammaddenin çıkarılmasından nihai ürünün tüketiciye sunulmasına dek her aşamasında emisyon yoğun faaliyetler rol alıyor. Bu yüzden bu tür ürünlerin tüketimini azaltmak, mümkün olduğunda ikinci el kullanmak ve ürünler bozulduğunda yenisini almak yerine tamir ettirmek oldukça çevreci bir yaklaşım.
- Evinin Enerji Kaynağı Değiştir: ActNow, bireylerin elektrik dağıtım şirketlerine ulaşmasını ve evde kullanılan elektriğin üretildiği kaynağın öğrenilerek mümkünse güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesini tavsiye ediyor. Ülkemizdeki durumda ise, elektrik dağıtım şirketleri tüketicilere böyle bir seçenek sunmuyor.
- Elektrikli Araç Tercihi: Yeni bir araç satın alınacaksa, mümkün olduğunca elektrikli araçlar tercih edilmeli.
- Paranı Akıllıca Harca: Tüketiciler olarak, parayı ne ve kim için harcayacağımız aslında elimizdeki en büyük güç. Bu nedenle de, gıdaları mümkün olduğunca mevsiminde tüketmemiz, yerli ürünleri tercih etmemiz ve çevreye duyarlı işletmelerden alışveriş yapmamız, bir başka anlatımla tercihlerimizi değiştirmemiz geleceğimiz için çok önemli.
- Sesini Yükselt!: Bana kalırsa birey olarak iklim değişikliği ile mücadelede neler yapabileceğimize ilişkin en önemli tavsiye burada yatıyor: Sesimizi yükseltmek ve çevremizde iklim değişikliği ile mücadele konusunda bir farkındalık yaratmak! Ne kadar çok kişi iklim değişikliği konusunda bir farkındalığa ulaşırsa, ortak geleceğimiz için ortak bir adım atmak o kadar kolaylaşıyor.